Google, Chrome’u satmak zorunda mı kalacak?

Posted by

Google, Chrome’u Zorunlu Olarak Satmaya Zorlanacak

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), Bloomberg’in bildirdiğine göre yargıya sunacağı bir tedbir teklifinde Google’ı, Chrome’u zorunlu olarak satmaya zorlayacak. Google ise, dünyanın en popüler web tarayıcısı Chrome’u satmak zorunda kalması durumunda bunun tüketicilere ve işletmelere zarar vereceğini belirtiyor.

Amit Mehta Değerlendiriyor

Yargıç Amit Mehta, Ağustos ayında Google’ın çevrimiçi arama tekeli işlettiğine hükmetti ve hangi çözüm yollarını veya cezaları uygulayacağını değerlendiriyor. ABD Adalet Bakanlığı henüz konu hakkında yorum yapmazken, Google açıkça karşı çıktığı bu teklifi reddetti.

Google’ın yapay zekası, Android işletim sistemi ve veri kullanımı konusunda alması gereken yeni önlemler olduğu iddia ediliyor. Google yöneticisi Lee-Anne Mulholland, “Adalet Bakanlığı, bu davadaki hukuki meselelerin çok ötesine geçen radikal bir gündemi dayatmaya devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Mulholland, “Hükümetin bu şekilde müdahale etmesi, tüketiciler, geliştiriciler ve Amerikan teknoloji liderliği için ciddi zararlara yol açacaktır” şeklinde devam etti.

Chrome Dünya genelinde en çok kullanılan internet tarayıcısı olarak biliniyor ve Similarweb’in Ekim ayı verilerine göre global pazar payı %64,61 seviyesinde. Ayrıca Statcounter’ın verilerine göre Ekim ayı itibarıyla Google, arama motoru pazarında yaklaşık %90’lık bir paya sahip. Google, Chrome’un yanı sıra iPhone’lardaki Safari gibi birçok akıllı telefon tarayıcısının varsayılan arama motoru olması sayesinde geniş bir kullanıcı kitlesine sahip.

Google’a Yetki Vermek Zararlı Olabilir

Yargıç Mehta’nın Ağustos ayındaki kararında, varsayılan arama motorunun Google için büyük bir değer taşıdığını belirtti ve “Yeni bir katılımcı, bir anlaşma sona erdiğinde temerrüde düşmek için teklif verebilecek bir kalite konumunda olsa bile, böyle bir firma ancak ortaklarına milyarlarca doların üzerinde gelir payı ödemeye hazırsa rekabet edebilir” dedi.

Google daha önce de çevrimiçi aramada tekel olduğu iddialarını reddetti. Şirket, Adalet Bakanlığı’nın Ekim ayında yaptığı başvuruya yanıt olarak, Chrome veya Android gibi iş birimlerinin bölünmesinin kendilerini olumsuz etkileyeceğini belirtti. Ayrıca Chrome’un güvenliğini sağlamanın daha da zorlaşacağını vurguladı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir